V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

05.10.2012. - Zalaganje za inspekcijski nadzor na graničnom prelazu Donja Gradina
Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Nikola Špirić izjavio je danas da će tema pregovora sa EU i Hrvatskom biti da se na međunarodnom graničnom prelazu Donja Gradina – Jasenovac obezbijedi inspekcijski nadzor. "Uspjeli smo da izvršimo prekategorizaciju ovog prelaza za prevoz robe i putnika, a dobro bi bilo kada bi se ovdje mogao obezbijediti i inspekcijski nadzor i na tome ćemo insistirati", rekao je Špirić.

On je danas posjetio međunarodni granični prelaz Donja Gradina – Jasenovac, između Hrvatske i BiH, s ciljem upoznavanja o uslovima rada i konkretnim problemima na tom graničnom prelazu.

"Ova posjeta izvršena je u okviru priprema za ulazak Hrvatske u EU, da vidimo šta treba, sa naše strane, da uradimo da bi uredili naše granične prelaze. Raduje me da je ovdje iz dana u dan promet sve veći i što imamo dobru saradnju sa kolegama sa hrvatske strane", rekao je Špirić.

On je pohvalio napore rukovodstva opštine Kozarska Dubica u kontekstu izvršene prekategorizaciju prelaza Donja Gradina i njegovog daljeg unapređenja, kako bi prelaz odgovarao potrebama izvozno orijentisane privrede u Kozarskoj Dubici.

Direktor UIO BiH Miro DŽakula podsjetio je da je rukovodstvo opštine Kozarska Dubica u prethodnih nekoliko godina uložilo ogroman napor za prekategorizaciju graničnog prelaza Donja Gradina.

"Naravno da mi nećemo stajati i da ćemo nastojati da se ovaj prelaz formira sa dodatnim inspekcijskim organima da bi dali još jedan podsticaj od Uprave za indirektno oporezivanje, odnosno države i institucija, da bi se ovaj kraj mogao dalje razvijati, ali s druge strane i da bi smanjili pritisak na granični prelaz Gradiška", objasnio je DŽakula.

On je najavio da će se o inspekcijskom nadzoru na graničnom prelazu Donja Gradina odrediti Upravni odbor UIO, te procijenio da za to postoje potrebni uslovi.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz izjavio je da je prekategorizacijom graničnog prelaza Donja Gradina početkom ove godine i za robni transport, dubička privreda koja je izvozno orijentisana u velikoj mjeri smanjila svoje troškove.

"Dalji efekat bi bio omogućen sa dolaskom inspekcijskog nadzora na granični prelaz. To pitanje nije samo značajno za Kozarsku Dubicu već i za ostale opštine ovog dijela Republike Srpske i BiH, jer će se na taj način dodatno stimulisati izvoz, a direktan efekat bio bi smanjenje troškova i obezbjeđenje sredstava za neke nove investicije u privredi", rekao je Jauz.

On je podsjetio da je u blizini graničnog prelaza Donja Gradina – Jasenovac formirana Poslovna zona "Lipova greda", koja u velikoj mjeri zavisi od statusa tog prelaza, te naglasio da je Kozarska Dubica jedna od rijetkih opština u BiH koja ima potpunu pokrivenost uvoza izvozom.

Tokom posjete Kozarskoj Dubici, Špirić i Džakula obišli su pogon preduzeća "Hemijska prerada kukuruza" u Drakseniću.

Direktor tog preduzeća Jovica Šuman potvrdio je da se najveći dio proizvodnje izvozi u Hrvatsku, te da im je granični prelaz u Donjoj Gradini ključan za tržišnu konkurentnost.

"To nam ne znači samo zbog smanjenja troškova, nego zbog same brzine djelovanja tako da naši kupci kada danas naruče cisternu proizvoda imaju je već isti dan. To znači konkurentnost u odnosu na ostale dobavljače", zaključio je Šuman.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi