V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.10.2013. - Opština počela pripreme za IPARD projekte
Opština Kozarska Dubica u saradnji sa njemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ-om) počela je pripreme za izradu IPARD projekata koji se odnose isključivo na oblast poljoprivrede i sufinansiraće se sredstvima Evropske unije.
Tim povodom načelnik opštine Mile Zlojutro i direktor Razvojne agencije opštine Kozarska Dubica Danijel Marjanović boravili su u dvodnevnoj studijskoj posjeti Čakovcu, odnosno Međimurskoj županiji u Hrvatskoj, s ciljem upoznavanja s primjerima dobre prakse lokalnog ekonomskog razvoja kroz GIZ Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj (ProLocal).
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro je izjavio da je GIZ organizacijom ovog studijskog putovanja imala za cilj na praktičan način pomoći ljudima iz partnerskih opština i gradova u sprovođenju priprema za izradu, a potom i realizaciju IPARD projekata koja još uvijek nije aktuelna na području BiH. On je pojsanio da se realizacija ovih projekata, koji će biti sufinansirani sredstvima EU, odnosi isključivo na poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, te da je od značaja da opština spremno dočeka njihovu primjenu i pokuša uspješno ući u njihovu realizaciju.
„Upoznati smo sa uspješnim projektima na području ruralnog razvoja i sa preduzetnicima u sektoru poljoprivrede koji su kvalitetno iskoristili mogućnosti sufinansiranja svojih investicija sredstvima fondova Evropske unije. Osim toga prisutnima je predstavljeno uspješno privlačenje investitora u poslovne zone i uloga razvojne agencije u lokalnom ekonomskom razvoju“, pojasnio je Danijel Marjanović direktor Razvojne agencije opštine Kozarska Dubica. Tokom studijskog putovanja predstavnici opština i gradova posjetili su farmu porodice Murković iz Novakovca koja broji 150 muznih grla i koja je uspješno prošla kroz IPARD proceduru, te dobila sredstva u iznosu 50 odsto neto investicije. Osim toga, obišli su preduzeće za proizvodnju i pakovanje povrća u Totovcu čiji vlasnik je dva puta koristio IPARD sredstva za svoje investicije, vinariju Cmrečnjak u Svetom Urbanu koja proizvodi oko 200.000 litara kvalitetnog vina, a za tehnološko opremanje podruma, takođe, koristi sredstva IPARD-a, kao i poslovnu zonu u Svetom Martinu na Muri koja ima 11 preduzeća sa više od 300 radnika.
U posjeti Međimurskoj županiji boravili su načelnici 10 lokalnih samouprava, koji su zajedno sa opštinom Kozarska Dubica partneri programa „ProLocal” koji provodi oganizator i finansijer posjete GIZ.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi