V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.04.2014. - Organizacioni odbor o pripremama 69. godišnjice stradanja žrtava jasenovačkog logora
U Spomen području Donja Gradina danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 69. godine stradanja žrtava ustaškog genocida u jasenovačkom logoru.
Tim povodom Spomen područje su pored Mile Zlojutra načelnika opštine Kozarska Dubica, na čijoj teritoriji se nalazi najveće stratište iz Drugog svjetskog rata, posjetili ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, pomoćnik ministra poljoprivrede Mihajlo Stevanović i profesor Vladimir Lukić.
“Mi smo se danas fokusirali na organizaciona pitanja, protokol, dolazak gostiju i na popratne manifestacije vezano za obilježavanje dana sjećanja koje će se obilježiti 27. aprila”, rekao je Mutabdžija nakon sastanka.
Mile Zlojutro član Organizacionog odbora i načelnik opštine Kozarska Dubica je ovom prilikom rekao da će opština tradicionalno kao i svake godine završiti svoje obaveze u organizaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genociona jasenovačkog logora Donja Gradina.
“Nastojaćemo animirati građane da u što većem broju posjete ovo mjesto 27. aprila. Trebalo bi da tog datuma Dubičani budu ovdje jer ni jedna naša porodica nije pošteđena toga da neko od predaka nije tragično skončao na ovom mjestu”, rekao je Zlojutro.
Direktor Spomen područja Donja Gradina Milorad Bukva je rekao da je otvaranjem izložbe višeg kustsa ove usatnove Tanje Tuleković na temu “Ekonomija jasenovačkih logora” sinoć u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske počeo mjesec obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida.
“Već dugo razmišljamo o ideji da čitav april posvetimo obilježavanju dana proboja jasenovačkih logoraša i na dobrom smo putu da to realizujemo. Sinoć smo počeli otvaranjem izložbe, a u ponedjeljak 7. aprila ćemo o ovoj temi organizovati radionicu u saranji sa Narodnom bibliotekom i učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja Kozarske Dubice”, rekao je Bukva.
On je najavio da će 15. aprila u Gradini biti prezentovan projekat osvjetljenja "Topole užasa", a 26. aprila u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biti upriličena memorijalna akademija gdje će biti izvedena skraća verzija oratorijuma o golgoti jasenovačkoj.
U nedjelju, 27. aprila u 9:00 časova u crkvi “Svetih apostola Petra i Pavla” biće služena sveta arhijerejska liturgija, u 11:00 časova u Spomen području će biti otvorena izložba likovnih i literarnih radova o ovoj temi, dok je polaganje vijenaca predviđeno u 11:30 časova, a 12: 00 časova parastos na grobnom polju Hrastovi i obraćanje zvaničnika.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi