V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

30.12.2014. - Manastir obilježio 200 godina od stradanja đakona Avakuma
Svetom liturgijom i molitvom koju je predvodio vladika banjalučki Jefrem u manastiru Moštanica obilježeno je 200 godina od stradanja đakona Avakuma.
Sveti đakon Avakum, rođen je 1794. godine u Knešpolju kod manastira Moštanice. Kršteno ime mu je bilo Lepoje, dok prezime nije sačuvano.
U ranoj mladosti napustio je porodičnu kuću i otišao u manastir Moštanicu gdje se i zamonašio, a stradao je od Turaka 1814. godine.
Među vjernicima liturgiji u manastiru Moštanica je i prisustvovao profesor srpskog jezika i književnosti na banjalučkom Univerzitetu Mladenko Sadžak koji je prije dvije godine počeo pisati monografiju o manastiru Moštanica.
„Dio materijala je već pronađen, a ostaje da se pretraži još nekoliko arhiva od kojih su najbitnije u Istanbulu i Bursi gdje bi se mogli naći podaci o obnovi, kroz istoriju porušenih manastira, ne samo Moštanice nego i drugih“, rekao je Sadžak.
On je podsjetio da je Avakum jedan od prvomučenika koji su značajni za istoriju manastira Moštanice.
„Istraživanje će svakako obuhvatiti ne samo njegov život i Teodora Sladića, nego i čitav niz nama poznatih monaha i sveštenika, stradalnika koji su takođe prisutni u istoriji Moštanice i ovog kraja. Rad na monografiji je u toku i traju pripreme za odlaske u Tursku kako bismo pregledali njihove arhive i to nam se čini u ovom trenutku najvažnijim poslom vezanim za dio koji je ostao u magli i tami za period od dolaska Turaka do vladavine Austrougara“, rekao je Sadžak i naglasio da je noviji period uglavnom istražen dok je najraniji dio postojanja ovog manastira u fazi istraživanja.
Prisutni na obilježavanju 200 godina stradanja đakona Avakuma bili su i arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške koji unazad par godina u potkozarskom kraju tragaju za srpskim svetinjama, manastirima i crkvama.
Obilježavanje ovog datuma nastavlja se večeras akademijom pod nazivom „Pa vi čin'te što je vama drago“ u izvođenju dramskog studija „Artist“. Akademija je dio “Artist-ovog” projekta „Pjesmom i igrom kroz istoriju“ koji finansira opština Kozarska Dubica.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi