V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

31.07.2015. - RASPISAN KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENJA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je anonimni međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, koji će biti smješten na oko 4,5 hektara površine.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će centar imati šest dijelova - prilazni plato, maketu logora Jasenovac i Donja Gradina, zatim muzej, administrativni i obrazovno-istraživački centar sa tehničkim blokom, plato za komemoracije i manifestacije, vjerske objekte Srba, Jevreja i Roma, i spomenike žrtvama i nastradaloj djeci.

Ističući da je riječ o složenom projektu, Malešević je naveo da će konkurs biti otvoren do 9. novembra, te da će najbolji pristigli radovi, koji zadovoljavaju propozicije, biti nagrađeni i otkupljeni.

"Prva nagrada je 25.000 KM, druga 15.000 i treća 10.000 KM, a dva otkupa po 3.000 KM", rekao je Malešević na konferenciji za novinare i dodao da već ima zainteresovanih za dostavljanje tenderske dokumentacije.

On je rekao da će naredne godine biti izrađene prve građevine u okviru Memorijalnog centra, ali da će izgradnja, najvjerovatnije, trajati više godina.

Malešević je podsjetio da je Donja Gradina stratište velikog broja Srba, Jevreja i Roma.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu Milica Kotur istakla je da ovaj centar mora biti jedinstven sa "Spomen-područjem Donja Gradina", ali da ne narušava ambijent i mir koji Donja Gradina ima.

"Objekti mogu biti najviše do devet metara visine. Kompleks mora biti arhitektonski i pejzažno usklađen, da ne remeti vizuru, da bude prepoznatljiv i vidljiv sa svih strana", rekla je Koturova.

Narodna skupština Republike Srpske zaključkom od 28. decembra prošle godine zadužila je Vladu Srpske da bez odgađanja pokrene postupak za izradu projekta Memorijalnog centra u "Spomen-području Donja Gradina".

Na osnovu ovog zaključka Ministarstvo prosvjete i kulture i Javna ustanova "Spomen područje Donja Gradina" potpisali su sporazum o provođenju postupka javne nabavke, kao i drugih pravnih radnji u vezi sa ovim konkursom.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi