V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.09.2015. - JEDINSTVEN STAV OPŠTINA UNSKOG SLIVA PROTIV IZGRADNJE RADIOAKTIVNOG ODLAGALIŠTA
Na jučerašnjem sastanku održanom u Novom Gradu povodom aktuelnih dešavanja vezano za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori u Republici Hrvatskoj u blizini granice sa BiH zauzet je jedinstven stav da načelnici osam opština u slivu rijeke Une iz Republike Srpske i Federacije BiH potpisom potvrde da su protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, rekao je to Darijan Babić načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica koji je prisustvovao sastanku.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić juče je u Novom Gradu o ovim dešavanjima razgovarala sa direktorom Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emirom Dizdarevićem i predstavnicima opština Novi Grad i Kozarska Dubica.
Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić kaže da su učesnici sastanka zaključili da se ne može vjerovati analizama instituta koji će angažovati Hrvatska.
Prema riječima Darijana Babića ovakav stav je velika podrška i resornom Ministarstvu i Regulatornoj agenciji za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH. „Protiv izgradnje su i građani Dvora, mada zbog toga što Republika Hrvatska nije zaustavila proces izgradnje i dalje postoji bojazan od toga šta se događa u kasarni Čerkezovac na lokalitetu Trgovska gora gdje je planirano skladištenje otpada“, rekao je Babić i dodao da je, između ostalog, jedan od zaključaka sastanka da će se pokrenuti inicijativa da se do kraja godine monitoringom stručnjaka iz oblasti radiologije i nuklearne sigurnosti provjeri da li u kasarni Čerkezovac već postoji nelegalnbo odlagalište.
Babić je podsjetio da je o jučerašnjim zaključcima sastanka upoznao načelnika opštine Milu Zlojutra koji će u narednom periodu saglasno djelovati sa načelnicima ostalih opština koje gravitiraju na ovom području, te koji smatraju da je, ukoliko Hrvatska nastavi sa aktivnostima, važno da ekspertski tim imenovan od institucija BiH posjeti spornu lokaciji i utvrdi šta se dešava.
Državni zavod za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Hrvatske objavio je 27. jula prijedlog Nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i nuklearnog goriva u kojem je planirana lokacija odlagališta kasarna Čerkezovac na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi