V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

04.05.2016. – REŠIĆ: SKORA FINALIZACIJA ZAKONSKIH RJEŠENJA U OBLASTI LOKALNE SAMOUPRAVE
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić razgovarala je danas sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Milom Zlojutrom o nacrtima zakona iz oblasti lokalne samouprave i najavila skoru finalizaciju tih propisa.
"Očekujem da u narednom periodu finalizujemo sve primjedbe koje smo dobili sa terena i sa sastanka koji smo održali sa Skupštinom Saveza opština i gradova Republike Srske, gdje smo dobili određenu trijažu, a ostaje nam da to sve još jednom pogledamo, stavimo na papir i uputimo prema Vladi Republike Srpske", izjavila je Rešićeva.
Ona je naglasila da nadležno ministarstvo i dalje ostaje pri mišljenju da u organima lokalne samouprave treba da budu tri zaposlena na 1.000 stanovnika.
"Sve preko toga ili drugačije postavljeno ne rješava trenutno situaciju na terenu i praktično ostajemo na istom", istakla je Rešićeva.
Ona je dodala da je važno naglasiti da će od dana stupanja na snagu zakona o lokalnoj samoupravi biti ostavljen rok od godinu i po da se ta pitanja usaglase dok zakon ne bude važio u punom kapacitetu.
"U tom periodu mogu se dati sugestije i uraditi sistematizacija, a treba računati i na prirodan odliv zaposlenih, jer naša intencija nije da se ljudi ostavljaju bez posla, nego prosto da uvedemo određeni red. U tome su nas podržali i načelnici, jer zaista jeste prilično haotično stanje na terenu", istakla je Rešićeva.
Govoreći o namjeri da se rad domova zdravlja finansira iz budžeta opština, Rešićeva je izjavila da se u toj oblasti ne može donijeti rješenje bez detaljne analize, jer ono ne bi bilo sprovodivo.
"Intencija Vlade je bila da se uvede određeni red, jer neki domovi zdravlja imaju više nemedicinskog nego medicinskog osoblja i to je problem koji mora da bude riješen", rekla je ona.
Nakon razgovora sa načelnikom opštine Milom Zlojutrom i njegovim saradnicima, Rešićeva je podsjetila da je Kozarska Dubica jedina lokalna zajednica koja je imala promjenu skupštinske većine prije nekih godinu dana, te da je to jedina Skupština opštine u kojoj zbog toga nije zabilježen nijedan problem. "To se desilo onako kako je predviđeno zakonom, dogovorom i demokratski i to je dokaz da zakon nije toliko loš kao što nam to predstavljaju", zaključila je Rešićeva.
Zlojutro je potvrdio da je sa Rešićevom danas razgovarao o novim zakonskim rješenjima iz oblasti lokalne samouprave i ponovio mišljenje da bi finaniranje rada domova zdravlja iz opštinskih budžeta bilo pogubno za najveći broj lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i ugrozilo njihovo funkcionisanje. On je danas sa drugim opštinskim zvaničnicima razgovarao i sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem, a sastanku je prisustvovao i poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Darko Banjac.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi